Profile

Portfolio

Recognition

 

 

New Massachusetts State Police Station
Millbury, MA

The design for the new Massachusetts State Police (MSP) Station in Millbury is based on the Feasibility Study prepared by DiMarinisi & Wolfe (D&W) for two new MSP stations, one in Dartmouth and one in Millbury.

The new Millbury Station was designed to fit a tight site in a residential neighborhood adjoining a new entrance to the Mass. Turnpike. Site design for the project included a new entry drive from a Turnpike access road, a subsurface sanitary waste disposal system and run-off controls. The Station is laid out as an asymmetric 'T', with each wing assigned a separate program function - public areas, detention, station operations and a garage. The station's front desk, which controls entry and meets the public is located at the T's crossing.

The Station was built with a brick and block exterior wall and shingle-clad hip roof, striped in two colors. The hip roof profile was chosen to limit the apparent height and volume of the building so that it would be less obtrusive to its residential neighbors. The Station design includes all necessary security measures, including bollards for entry protection, bullet resistant glazing (interior and exterior), security cameras and remote door operators.