Profile

Portfolio

Recognition

 

 

MCI Plymouth Correctional Facility
South Carver, MA

The challenging aspect of this project was to design a building that fit the sloping site, located in the Myles Standish State Forest, and that was in harmony with the existing MCI Plymouth minimum security facility.

The site challenge was resolved by designing an "L" shaped building with two dormitory wings projecting from a central pavilion. The wings are of different lengths to accommodate the site contours, to minimize the need for cut-and-fill, and to maintain as much of the existing wooded site as possible.

The central pavilion, which is square in plan with a pyramidal roof capped by a clerestory, contains the communal dormitory bathrooms, administrative spaces, and the visitor and recreation areas. To harmonize with the neighboring buildings, the new 50-bed dormitory uses similar materials - low pitched roofs and concrete masonry walls, the patterns and textures of the masonry, and the colors used were chosen to provide a non-institutional residential feeling.

DiMarinisi & Wolfe provided complete programming, architectural design, and site design services. DiMarinisi & Wolfe has developed an expertise in the state-of-the-art correctional and police facilities throughout the commonwealth.